27.9.06

Les paraules i els dies

Investigar l'origen de les paraules, saber fer-ne un bon ús, ampliar el nostre vocabulari, i (per què no?) divertir-se amb el llenguatge. Són alguns dels avantatges de l'estudi de l'etimologia, que està present quasi cada dia a les nostres classes. Fins i tot els afortunats que impartixen i estudien l'assignatura Fonaments Lèxics de la Ciència i de la Tècnica poden dedicar-s'hi a temps complet.

Segur que més d'una vegada heu sentit curiositat per saber d'on provenia aquella paraula que us havia eixit al pas per primera vegada; o potser s'heu endut una sorpresa en saber l'origen d'una altra que, de tant com l'havíem pronunciat o escrit, semblava com de la família. Doncs una bona manera de seguir amb l'afició per les paraules i la seua història, alhora que una bona ajuda per als estudis, és el Rodamots.

Rodamots és un servei gratuït que us permet rebre diàriament (de dilluns a divendres) una paraula comentada al vostre correu. Apuntar-s'hi és facilíssim: només heu de donar la vostra adreça de correu electrònic; i si voleu cancelar la subscripció podeu fer-ho en qualsevol moment. Tan poca molèstia i un gran benefici, perquè al missatge diari llegireu:
  • La definició de la paraula amb les seues accepcions, com a un diccionari.
  • La seua etimologia, d'especial interés per a nosaltres.
  • Un parell de textos breus, literaris o periodístics normalment, on es pot vore la paraula al seu context d'ús.
  • La referència al tema setmanal (ara ho expliquem); i...
  • Alguns enllaços complementaris per a aprendre una miqueta més: sobre els autors dels textos citats, o altres paraules del Rodamots relacionades amb la del dia.
De tot plegat teniu una mostra ací, encara que si heu obert els enllaços anteriors ja coneixeu altres exemples. I què era allò del tema setmanal? Doncs que cada setmana les paraules triades compartixen un tema monogràfic: les d'aquesta, per exemple, van sobre els nombres; però a l'arxiu trobareu també paraules relacionades amb la música, el teatre, d'origen grec, etimologies curioses, onomatopeies, paraules i expressions valencianes... Segur que trobeu algun tema que us interesse.

I ja que parlem de l'arxiu: si de cas no podeu seguir el ritme de la paraula diària, no patiu. A l'arxiu del Rodamots les podeu recuperar totes, i a més organitzades per ordre alfabètic, cronològicament, pels autors dels textos citats, o per temes. Què més podem demanar?

Ja per a acabar, en aquesta invitació a esbrinar què hi ha darrere de les paraules de cada dia no podia faltar un savi amb totes les lletres, Joan Coromines, que va dedicar la seua vida a estudiar-les. Encara estem a temps de celebrar el centenari del seu naixement, i us convidem a conéixer la seua vida i obra per a retre-li un xicotet homenatge de gratitud.