24.2.09

I el guanyador és...

Tots hem estat al cas aquests últims dies de les travesses sobre els candidats a l'Olimp del cinema. Ara que ja s'ha resolt la incògnita, segur que els premis hauran deixat satisfets a uns i frustrats a altres; hi haurà qui els considere merescuts, i altres poc menys que un frau. Haurem d'esperar, però, per conéixer el veredicte del temps, el més decisiu; el que tantes vegades acaba per relegar a l'oblit els orgullosos guanyadors del dia.

Per confirmar-ho una vegada més, Claudi Elià ens recorda en to escèptic el resultat d'un concurs teatral a les Grans Dionísies d'Atenes:

En el año de la nonagésima primera Olimpiada -cuando Exéneto de Acragante ganó la carrera del estadio-, compitieron entre sí Jenocles y Eurípides. El ganador fue este Jenocles -quien quiera que fuese- con "Edipo", "Licaón", "Bacantes" y, como drama satírico, "Atamante". Eurípides quedó en segundo lugar con "Alejandro", "Palamedes", "Troyanas" y "Sísifo" como drama satírico. Resulta ridículo -¿o no es así?- que Jenocles ganara y que Eurípides fuera derrotado, y, aún más, con estas obras suyas. Por lo tanto, una de dos: o bien los jueces eran unos ignorantes y unos necios, y estaban incapacitados para un recto juicio, o bien habían sido sobornados. Cualquiera de las dos posibilidades resulta extraña e indigna de los atenienses.

Com ja sabeu, enguany vorem a Sagunt una de les obres citades per Claudi Elià: les Troianes d'Eurípides. Què us sembla si per anar preparant-nos mirem de resoldre aquest qüestionari?
  • Quin premi simbòlic s'atorgava als guanyadors en el concurs teatral de les Grans Dionísies en Atenes?
  • Quantes de les obres citades per Claudi Elià han arribat fins a nosaltres?
  • Què era un drama satíric?
  • Quina relació trobes entre les tres tragèdies que va presentar Eurípides al concurs?
Les Troianes ens esperen a Sagunt. Comencem a llegir...?

*La cita de Claudi Elià (llibre II, capítol 8) correspon a la traducció de Juan Manuel Cortés publicada a la Biblioteca Clásica Gredos amb el títol "Historias curiosas".
**La imatge de la figureta de terracota de Tanagra l'hem pres de la Viquipèdia.

5 comentaris:

Dathanyell May ha dit...

El premi entregat era una corona d'heura. S'entregava en varies categoríes: es dividía per géneres (tragèdia i comèdia) y per catégories (poeta, protagonista i coreg*), un total de 6 premis.

* Coreg: Era com el "productor" de hui en dia. Era qui posava els diners desinteresadament a una óbra teatral.

Rafaa...! ha dit...

Las tres tragedias que presentó Eurípides tenían como tema central la guerra de Troya.
La primera obra, Alejandro podría narrar cómo Paris, desencadena la guerra contra Esparta.
La segunda, Palamedes, narraba la Historia de éstemismo, un principe griego que muere lapidado por culpa de Ulises, condenado injustamente.
Y las Troyanas, que narra la situación de las muejeres troyanas después de la guerra de Troya contra Esparta.

Antonio Parra ha dit...

Hola Manolo, ¿cómo estás? te envío un Meme, que seguro tienes un huequecito. Míralo aquí: http://mainakeclasica.blogspot.com/2009/03/meme-por-la-supervivencia-de-las.html
Espero que vaya todo bien, saludos a todos y un abrazo.

santi ha dit...

Vaja, home, ja se m'ha adelantat Antonio!
Salutem

merleta ha dit...

Hola, Manolo: veig que ja t´ha arribat el meme. Bé espere t´animes a seguir-lo. Aprofite per saludar-te des de Vila-real.