31.10.06

Agraïment

Trenta dos alumnes de primer de Batxillerat ens acompanyàreu diumenge passat a la representació de L'amor del rossinyol al Teatre Rialto. Des que l'obra arribà a València ens havíem proposat que la coneguéreu. Diumenge era l'única opció tenint en compte els horaris de les representacions: no us ho havíem posat fàcil!! Així i tot la vostra resposta ha sigut magnífica: un gran al·licient per a nosaltres ara que el curs comença i comencem també a conéixer-vos. Gràcies per la vostra participació i confiem que disfrutàreu tant com nosaltres i altres amics amb qui vam coincidir al teatre.

Només ens queda animar-vos perquè es decidiu a treballar a partir d'una experiència tan intensa: opineu sobre l'espectacle, prepareu una ressenya per a la revista de l'institut (o per a aquest bloc), o investigueu una miqueta més sobre el mite i les referències al món clàssic presents a l'obra: us ajudarem en el que calga. Esperem les vostres col·laboracions!!

11.10.06

Llegint Ο ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ (α)

Practicar la lectura en grec és el primer pas per a començar a entendre la història del nostre protagonista, Diceòpolis. Així que si voleu repassar a casa el primer text que hem treballat podeu escoltar-lo al reproductor que trobareu en aquesta entrada. Us recomanem que comenceu seguint la lectura amb el text davant. Podeu utilitzar la pausa sempre que calga. I estaria molt bé que aconseguíreu, al final, entendre'l completament només escoltant-lo.

Això sí: disculpeu que el sofrit lector no siga locutor professional; i que no tinga les cordes vocals en les millors condicions: la bona voluntat és el que compta. Que li tragueu bon profit!


powered by ODEO

Novetat- Des d'ara podeu escoltar els capítols de la història de Diceòpolis a la Carpeta de classe (mireu als Enllaços del menú de la dreta). Quan hàgeu obert la carpeta busqueu a la secció Grec 1 un botó com aquest:

My Odeo Podcast

Ah! i la crida per a buscar actors-locutors per als pròxims capítols continua en peu. S'animeu?

10.10.06

Una carrera a vida o mort


... llavors, una fruita de l'arbre
el descendent de Neptú va llançar, de les tres que tenia.
Pel desig de la poma brillant, l'admirada donzella
deixa la cursa i cull aquel or que per terra rodola.

Imatge: Atalanta i Hipòmenes de Guido Reni.
Text: Metamorfosis d'Ovidi (llibre X, versos 664-667). Traducció de Jordi Parramón.


En Cultura Clàssica dediquem part de la classe del dimarts a comentar un mite. Per ara anem triant aquestes històries sense altre criteri que el gust de cada moment. I com que a la mitologia sovint hi ha moltes versions d'una mateixa història, ens centrem en el nostre llibre de lectura (adaptada): les Metamorfosis del poeta llatí Ovidi.

La setmana passada ja publicàrem una entrada sobre el mite d'Eco i Narcís, que va animar-vos a escriure comentaris. Estaria bé que la iniciativa es consolidara; així que hui tornem amb una nova proposta. No us contarem el mite: només trobareu alguna imatge, text o música que el suggerisca. Deixem, doncs, la història en suspens perquè ens agradaria que la completàreu vosaltres amb els comentaris que envieu. Els enllaços que trobareu al text poden servir com a font de consulta. Per descomptat que tots podeu fer les vostres aportacions, no sols els alumnes de Cultura Clàssica.

Per cert, i com a curiositat: sabeu que hi ha un equip de futbol italià amb el nom de la protagonista d'aquest mite? La mitologia s'estén fins i tot pels noms d'alguns equips esportius: s'animeu a investigar-ho?

5.10.06

Una ajuda més per al control de Grec 1


Hem preparat un test amb preguntes bàsiques sobre la matèria per al control del pròxim dimarts. Podeu accedir directament des d'ací. També teniu més informació i activitats de repàs a l'Agenda de Grec 1.

Bon estudi aquest llarg cap de setmana!!

3.10.06

El mite de hui

Torna a mirar i ningú no s'acosta. "¿Què fa que t'amaguis?",
diu, i escolta només els mots que ha dit com retornen.
Hi insisteix i, enganyat per la pròpia veu que contesta,
diu: "Aquí, reunim-nos!" I aquesta a Eco li sembla
que és la resposta més agradable de totes: "Unim-nos!"





"Oh boscatges", els diu, "¿qui com jo ha sofert pel que estima? (...) Prou que m'agrada el que veig, però aquest que veig i m'agrada no l'assoleixo mai: així l'estimat em fa burla!









powered by ODEO


Imatges
: Eco i Narcís de John William Waterhouse i Narcís de Caravaggio.
Textos: extractes de les Metamorfosis d'Ovidi (llibre III). Traducció de Jordi Parramón.
Música: Benjamin Britten, Sis Metamorfosis segons Ovidi per a oboé sol (número 5).

2.10.06

Novetats a la pàgina

Com que aquests últims dies hem introduït algunes novetats a la pàgina, hem cregut convenient repassar-les perquè les pugueu aprofitar millor. Les trobareu al menú de la dreta:
  • Cada entrada del diari, com la que esteu llegint ara mateix, té algun tema assignat. El primer apartat del menú (Temes) permet accedir directament a les entrades relacionades amb cada un.
  • L'Arxiu és on es van guardant les diverses entrades que hem escrit, classificades pel mes i l'any. Així podeu recuperar una lectura en qualsevol moment.
  • L'apartat dels Enllaços és on hi ha les pàgines que us recomanem per al seguiment diari de la classe: l'Agenda té sobretot aquesta funció. Però també la Carpeta de classe pot ser útil si heu de baixar-vos algun arxiu complementari per a les diferents assignatures. Hi ha també l'enllaç a la pàgina de l'institut. Després teniu una selecció de Blocs o Diaris semblants al nostre: us recomanem que els visiteu, perquè sempre s'aprén del que fan els altres companys. Per últim als enllaços també hi ha, només per un temps, L'Àgora del curs passat, per si algú vol repassar el treball que férem aleshores.
  • Ja que parlàvem d'altres blocs, hem pensat triar cada setmana una entrada que ens haja paregut interessant per a proposar-vos-la com a lectura d'esplai sobre el món clàssic. Serà, doncs, la nostra Lectura de la setmana.
  • A Recomanem anirem posant els enllaços a pàgines que hem descobert fa poc, o que ens siguen útils per a allò que expliquem a classe en cada moment. Ara mateix podeu accedir des d'ací a la pàgina ΧΕΙΡΩΝ-CHIRON, publicada fa només uns dies i que us recomanem especialment. També teniu un parell d'enllaços, trets del diari digital Vilaweb, que poden interessar als alumnes de Grec 1, sobretot a alguna futura egiptòloga que sembla que tenim a classe...
  • Visiteu també... és l'espai per a altres recomanacions a Internet relacionades amb les nostres assignatures. Són pàgines que considerem imprescindibles i que sempre us donaran bones idees.
  • No cal explicar molt què és el Tauler d'anuncis. L'hem fet perquè tingueu un recordatori actualitzat de les dates que no heu d'oblidar. Podeu fer clic sobre cada nota per a ampliar informació. Es tracta d'una versió reduïda del Calendari que hi ha a l'Agenda.
  • I acabem amb la nostra adreça de correu electrònic que teniu a la vostra disposició per a qualsevol consulta. És una bona manera de participar en el projecte del bloc. Esperem que prompte s'animeu a contribuir més activament amb els vostres textos i comentaris: anirem explicant, a classe i ací mateix, com ho podeu fer.
De moment és tot. Us convidem a anar descobrint aquestes novetats.